Bekappen
Er zijn veel paarden die problemen hebben met hun hoeven. Hierbij kun je denken aan scheve voeten, ondergeschoven hielen, te lange tenen, hoefbevangen of een combinatie hiervan. Veel hoefproblemen ontstaan geleidelijk en blijven veelal door onwetendheid lang onopgemerkt. Op termijn krijgen paarden soms ook problemen in of met hun lichaam, omdat ze hun benen en hun hoeven anders gaan belasten, wat dus ook problemen kan geven hogerop in het lichaam.
Ik ben in de afrondende fase van opleiding tot Hoefbekapper bij de Hoofnerd Academy Pro. In mijn bekapping streef ik naar een correct bekapte hoef met behoud van comfort. Een paard wat pijn heeft in zijn hoeven zal zijn hoeven niet graag willen belasten, maar de hoeven worden hierdoor ook incorrect belast. Door het paard op een duurzame manier te trainen, fasciale verstrakkingen in lichaam te behandelen en het paard correct te bekappen zullen de hoeven rechter worden en zal het paard zijn hoeven ook steeds gelijkmatiger gaan belasten, waardoor de kans op blessures afneemt.

Een paard wat scheef is in zijn lijf heeft vaak ook ongelijke voeten, omdat ongelijke bespiering effect heeft op de hoef -been balans. Veel paarden ontwikkelen scheve voeten, omdat ze deze ook vaak ongelijk belasten. Gedeeltelijk is dit genetisch bepaald, maar paarden hebben net als mensen ook een voorkeurskant. Soms ontstaat scheefheid in de hoeven door een trauma of een blessure waardoor één kant van het lichaam meer belast wordt. Ook fasciale verstrakkingen in het lichaam hebben invloed op de hoef -been balans. Als spieren te veel onder spanning staan, zal het paard zijn benen anders gaan belasten, waardoor en ongelijkmatige slijtage ontstaat.
Als een hoef incorrect bekapt is of er is sprake van veel achterstallig onderhoud, zijn er meerdere bekappingen nodig, vaak met een kortere bekapinterval voor een structurele verbetering op de lange termijn. Ik kijk naar het totaalbeeld, omdat we de hoef niet los kunnen zien van het paard. Er staat namelijk nog een heel gewicht bovenop waarmee we rekening moeten houden in de bekapping. De bekapinterval varieert per paard en is gemiddeld tussen de 4 à 6 weken. Ik neem de tijd om een paard te bekappen, omdat ik het belangrijk vind dat een paard een bekapping als iets positiefs ervaart.
Jong en/of getraumatiseerde paarden
Ik bekap ook jonge paarden, paarden die getraumatiseerd zijn of paarden die het bekappen moeilijk vinden, omdat ze het vertrouwen missen of de balans (nog) niet hebben. Het is wel belangrijk dat dit voor het inplannen van de afspraak bij mij bekend is, zodat ik daar in de planning rekening mee kan aanhouden. Ik reken hiervoor wel een toeslag, omdat deze paarden doorgaans meer tijd kosten om te bekappen en ik ook graag de tijd daarvoor wil kunnen nemen.
Twijfel je of ik iets voor je kan betekenen? Neem gerust contact met mij op. Ik help je graag

