Fasciale Release Therapie

De laatste jaren wordt er steeds meer bekend over fascia (bindweefsel) en vooral wat voor belangrijke functie dit heeft in het lichaam. Fascia loopt door het hele lijf en verbindt alles. Het is verweven met spieren, pezen, banden, ligamenten, botten en organen. Fascia is zeer sterk, elastisch, en veerkrachtig. Dit betekent dat fascia een groot aanpassingsvermogen heeft en zich dus aanpast aan de belasting, maar het is ook heel beïnvloedbaar. Te veel suikers, te weinig vrije beweging, incorrecte training, maar ook overbelasting, blessures, slechte hoef- beenbalans of een combinatie van factoren, droogt fascia uit en wordt het daardoor minder elastisch.
Op deze manier ontstaat er een steeds groter wordende bewegingsbeperking. Het paard gaat het lichaam anders gebruiken en compenseert, waardoor er in het lichaam steeds meer fasciale verstrakkingen en blokkades ontstaan. Dit resulteert in een minder belastbaar en minder goed bewegend paard en vooral een slecht functionerend fasciaal systeem.
Een paard draagt van nature meer gewicht op de voorhand. Als we rijden komt daar het ruitergewicht nog bij. Een paard heeft geen sleutelbeen dus alles wordt bij elkaar gehouden met spieren. Hierdoor wordt voornamelijk de CTO (cervico-thoracale overgang ) zwaar belast. Veel paarden hebben om die reden ook vaak problemen in de CTO regio. Dit is de overgang van de halswervels naar de borstwervels.
Fasciale verstrakkingen herkennen
> (extreem)gevoelig voor aanraking/poetsen/opzadelen
> gedragsproblemen op stal/rijden/longeren
> Singelnijd
> Paard loopt alsof hij een te strakke deken om heeft
> Paard maakt korte passen
> Paard loopt stijf
> Paard loopt veel mijn zijn hoofd in de lucht
> Paard drukt zijn rug weg

Door een fascia behandeling mobiliseren we de verschillende spierlagen, ten opzichte van elkaar, maar ook rond de gewrichten. Hierdoor krijgt het paard weer de mogelijkheid om ruimer te bewegen en wordt de bewegingsbeperking weggenomen, maar daarnaast is het minstens zo belangrijk dat het paard biomechanisch correct getraind wordt. Anders komen de klachten vaak weer terug. Door correcte training leert het paard zijn lichaam op een juiste manier te gebruiken, niet meer te compenseren voor de disbalans en activeert het paard zijn fasciale systeem. Training en behandeling zijn om die reden niet los van elkaar te zien.

Laat jouw paard ander gedrag of andere symptomen zien, die niet hierboven beschreven staan, neem dan ook gerust contact met mij op voor het maken van een afspraak en informeer naar de mogelijkheden.