Revalidatietraining
Revalidatieproces van het paard
Veel factoren hebben invloed op het revalidatieproces van jouw paard. Hierin speelt vooral correcte training een grote rol, maar ook voeding, huisvesting, lichamelijke gezondheid en een gezonde hoef-been balans.
In mijn revalidatietraining maak ik gebruik van het 4DD principe. Dit is ontwikkeld door Karin Leibbrandt, van 4dimensiondressage. Dit principe is erop gericht het paard op een duurzame manier te trainen gebaseerd op de biomechanica van het paard, waarbij vooral in het begin de focus ligt op aanleren van een correct bewegingspatroon en het herstellen van het verticaal evenwicht. Verticaal evenwicht betekent de gewichtsverdeling tussen het linker- en het rechtervoorbeen. Daarnaast hebben deze dimensies als doel om het paard te revalideren, preventief gezond te houden, maar ook vooral mentaal en fysiek weer in balans te brengen.

De 4 dimensies
-Verticaal evenwicht
-Horizontaal evenwicht
-Lateroflexie (zijdelingse buiging)
-Diagnonaal evenwicht

Ieder paard is van nature scheef en is links of rechts gebogen. Als je deze scheefheid niet corrigeert, wordt de kans op blessures groter. Daarnaast zorgt disbalans niet alleen voor fysieke problemen, maar raken paarden ook mentaal uit balans. Dit resulteert vaak ook in gedragsproblemen. De basis begint bij het verticaal evenwicht van waaruit het paard op een correcte, maar ook vooral op een logische en duurzame manier verder getraind kan worden, zodat het paard fysiek gezond wordt en blijft. Hierdoor kunnen we veel blessures voorkomen en soms zelfs genezen. Zonder verticaal evenwicht kan een paard niet ontspannen en zal het paard voortdurend moeten compenseren in zijn lichaam. Een paard zonder verticaal evenwicht heeft per definitie een incorrecte lichaamshouding.
Gedragsprobleem, een Fysiek probleem of een Rijtechnisch probleem?
Onbalans, scheefheid, maar ook pijn kunnen paarden op veel manieren uiten. In praktijk maken we onderscheid tussen Gedragsproblemen, Fysieke problemen of Rijtechnische problemen. Het is allereerst belangrijk om fysieke(medische) oorzaken uit te sluiten. Maar ook dan is het sterk afhankelijk van de diagnose, want soms zijn paarden ook met een fysiek probleem belastbaar kan het paard alsnog
De focus moet dus ook niet liggen op het corrigeren van het gedrag, maar op het achterhalen van de oorzaak. Door middel van correcte training gecombineerd met eventuele andere behandelingen kunnen veel problemen worden opgelost. In het geval van een medische/fysieke problemen ben je afhankelijk van de belastbaarheid van het paard. Je bent zeker beperkter in belastbaarheid als er medische problemen zijn die niet meer te genezen zijn, zoals artrose. Door aanpassingen te doen in de training, de balans te verbeteren, werken aan coördinatie en spieren te versterken is functioneel herstel vaak wel mogelijk. Dit betekent niet dat een paard weer 100 % belastbaar wordt, maar belastbaar is tot wat hij lichamelijk aan kan. Er wordt getraind binnen de belastbaarheid van het paard.
Gedragsproblemen en Rijtechnische problemen
- Bokken/Staken/Steigeren/Explosief gedrag
- Stress/schrikken
- Het paard loopt te snel of juist te langzaam
- Plat door de bocht of naar één of beide kanten omvallen
- Niet de bocht om willen of maar één kant op willen
- Hoofd te laag of juist te hoog/tegen de hand
- Ongelijke tegeldruk
- Hangen in de hand
- Moeite met aangalopperen of overkruist aanspringen
Fysiek problemen
- (Vage) kreupelheden
- Terugkerende blessures
- Peesblessures
- achterblijven in bespiering (spieratrofie)
- Kissing Spines
- Artrose
- Bekkenproblemen/SI Klachten